https://youtu.be/0A2M7zd4umw?si=3kiEamOM4dyLecH1Bellenblazen

Benodigdheden : camera, statief , vaste verlichting of flits, zwart bord , zwarte achtergrond, rietje en Dreft en water. 




Tekst hier invullen...

Buiten of binnen je barstende luchtbel fotograferen

Buiten heb je natuurlijk het voordeel van daglicht, en een leuke natuurlijk achtergrond. Vaak past dat goed bij luchtbellen, want bellen blazen doe je normaliter ook meestal buiten. Je kunt je foto's wel buiten maken, maar dan moet je eigenlijk wel een perfecte, windstille dag hebben. Met een klein beetje wind, dat al veroorzaakt kan worden door een langsrijdende auto of fietser, wordt de beweging van de luchtbel onvoorspelbaar. Binnen heb je dit probleem niet, dus om die reden kunnen we je dat aanraden. Voldoende ramen in de ruimte is fijn voor het daglicht, en een ruimte met een hoog plafond om je bel wat ruimte te geven is aan te raden.

Zorg voor een goede, grote bubbel

Het is natuurlijk zonde als je foto een zoekplaatje wordt. Bovendien is het effect van de uit elkaar spattende bel veel groter wanneer de luchtbel een flink formaat heeft. Ze maken het bovendien gemakkelijker om erop scherp te stellen. We zouden je tips kunnen geven over hoe je een grote bel blaast, maar je kunt ook even op Youtube kijken.

Bellen blazen doe je niet alleen

Je moet natuurlijk reageren als een ninja om een goede foto te krijgen. De barst duurt immers maar een fractie van een seconde. Daarom is het handig om het niet alleen te doen, want als je moet blazen en moet afdrukken, ben je al snel te laat. Tenzij je natuurlijk echt een ninja bent. Als iemand de bel voor je kan blazen, helpt dat in elk geval enorm.

Stel de camera handmatig in

Uiteraard heb je een snelle sluitertijd nodig. Je zou eens kunnen beginnen met 1/1000, maar veel is natuurlijk afhankelijk van de lichtomstandigheden. Bovendien is het aan te raden om in burst modus te fotograferen, zodat de kans dat je het juiste moment te pakken hebt groter is. Je kunt je instellingen dan ook het beste handmatig maken, of in elk geval in sluiterprioriteit fotograferen. Maak je diafragma zo groot mogelijk, met zulke korte sluitertijden zul je iedere lichtopbrengst kunnen gebruiken. Handmatig scherpstellen is ook een goed idee, aangezien autofocus kan gaan zoeken op het moment dat de bel barst. Bovendien is een luchtbel grotendeels doorzichtig, dus sowieso heeft autofocus het daar moeilijk mee.

Leren hoe je je instellingen handmatig maakt? Volg dan deze voordelige cursus!

Een barstende luchtbel op de foto, de aanhouder wint

Een barstende luchtbel fotograferen komt deels aan op oefening, en ook een beetje op geluk. Geef het niet te snel op, uiteindelijk gaat het je lukken! De aanhouder wint.


Kleine belletjes

Met de macrolens krijg je ze gemakkelijk beeldvullend

Heel simpel en zo leuk, bellen blazen en die fotograferen! Wat heb je nodig, nou niet veel, afwasmiddel, water, een rietje, een heel klein bakje, een lamp en een flitser, die flitser moet aan dezelfde kant als de lamp staan. Ik heb een studioflitser gebruikt. Het is even zoeken naar de goede verhouding water/afwasmiddel. Ik heb 1 theelepel afwasmiddel en 5 theelepels water gemengd en daar waren goede bellen van te blazen die iets langer dan een tel in tact blijven.

Kleurrijke aardbol in het heelal?

Geen foto is gelijk!

Ik heb het mengsel in een heel klein zwart bakje, een lensdop, gegoten. Daar steek je een rietje in, je blaast totdat je wat bellen hebt en vervolgens steek je het rietje in een wat grotere bel en blaast die nog verder op, het is even oefenen, het lukte mij vrij snel. Op die bellen stond een lamp gericht, in de weerkaatsing van die lamp die je die prachtige kleuren die dus continu bewegen, heel gaaf om te zien! Het licht van de lamp moet wel gespreid worden door middel van een softbox maar je kunt daarvoor bijvoorbeeld ook een dun laken gebruiken, het licht moet gespreid worden zodat je een zo groot mogelijke weerkaatsing krijgt. Ik heb het continu licht van mijn studiolamp gebruikt. Maar het mag ook een gewone lamp zijn. Ik heb het bakje op een zwarte onder- en achtergrond gezet.

Het wordt wit bovenop, nog even …….

En jawel de bel knapt!

De bellen bleven lang genoeg in tact om er een paar foto's van te maken, je ziet het ook wanneer ze op knappen staan, het wordt dan wit bovenop, zie ook de foto's. Mijn sluitertijd was de flits synchronisatietijd van 1/125e seconde op mijn camera en ik heb een diafragma van f/22 gebruikt om een zo groot mogelijke scherptediepte te creëren en zo had ik de mogelijkheid om mijn flitser wat krachtiger in te stellen zodat ik meer licht had en ook de autofocus kon gebruiken.

Ik krijg hier zo'n flower/power gevoel bij 🙂

Het is echt heel gemakkelijk, een macrolens is wel ideaal om vooral het verlichte deel van de bel beeldvullend in beeld te brengen, of bijna beeldvullend. We hebben tegenwoordig zoveel megapixels dat het ook geen ramp is om wat af te snijden. Verder heb ik het histogram aangepast, de lichten opgehelderd en de zwarten donkerder gemaakt, dat was alles! Dat moet je op gevoel doen net als het bewerken van je andere foto's, het is ook net wat je mooi vindt.

Hier vind je een hele serie van de foto's die ik vanavond gemaakt heb.

Deze vind ik heel apart, heel anders dan de rest

Met een beetje fantasie zijn dit de oceanen met leuke eilandjes er in!

Aanvulling n.a.v. een opmerking op Facebook: Probeer je diafragma op maximaal f/16 te houden, ik kon dat niet doen omdat ik anders teveel licht had, maar boven f/16 neemt de scherpte in het gehele scherptebereik af en wordt het contrast minder waardoor het automatisch scherpstellen moeilijker is. En dat klopt inderdaad, ik heb ook een heel deel handmatig scherpgesteld. Toen ik het las wist ik inderdaad wel dat dit zo is maar ik moet eerlijk zeggen, ik heb daar nooit bij stil gestaan. Helaas is de flitssynchronisatietijd van mijn camera 1/125e, ik zou het graag wat sneller hebben waardoor ik dan mijn diafragma wat minder hoef te knijpen. Wat ik nog wel had kunnen doen is een lagere ISO-waarde gebruiken, die was nu ISO 100 maar ik kan ook naar ISO 50 maar ik heb voor 100 gekozen omdat dit voor een beschrijving de meest gangbare minimale ISO-waarde is. Maar feit blijft natuurlijk ook dat bij iedereen de lichtomstandigheden weer anders zijn, je moet altijd eerst uitkienen welke belichting bij jou het beste is. We werken allemaal met verschillend materiaal wat er uiteraard ook van invloed op is. Dit is feitelijke een leidraad en heel leuk om te doen, v.w.b. de "ingrediënten" die je nodig hebt hoef je het niet te laten! Ik ga het overigens ook eens proberen met afwasmiddel in andere vloeistoffen.

Vind ik leuk:

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin